DRAŽJE GORIVO IN VILIČARJI

Zaradi podražitev pogonskih goriv je izbira viličarja pomembna bolj kot kadarkoli prej.

V tej novici vam želimo na kratko pojasniti, na kaj morate biti pozorni pri izbiri dizelskega ali plinskega viličarja. Številske razlike v stroških so osupljive in nanesejo tudi po 12.000€ na viličar med dvema različnima proizvajalcema v 5 letih.

Poraba goriva je tista ocena, ki je pogosto spregledana pri nakupu novega viličarja. Podatki o porabi se skrivajo v tehničnih listih z mnogo preveč številkami. Kupci so tako pogosto žrtve drobnega tiska. V nekaterih primerih pa ocena porabe goriva sploh ni prikazana.

 

DRAŽJE GORIVO

TEST PORABE GORIVA 

 

Poraba goriva se na tehničnih listih viličarjev običajno označuje kot VDI 60.

VDI 60 predstavlja povprečno dnevno uporabo viličarja, ki temelji na testu VDI2198 (evropski standard), ta pa zapoveduje takšno hitrost vožnje viličarja, da lahko viličar v 1 uri opravi 60 predpisanih voženj. Po opravljeni uri voženj delovanja se izmeri njegova poraba goriva.

Viličar na testu zapelje v položaj A (kot prikazuje spodnja slika), nato naloži tovor iz višine 2 metrov, zapelje vzratno in se odpelje v položaj `B` približno 30 metrov vstran, kjer ponovno odloži tovor na višino 2 metra, preden se vrne nazaj na svoj začetni položaj.

 

AAA

AAA

IZRAČUN OCENE STROŠKOV REALNE UPORABE

 

Zgoraj opisano delo viličarja je precej intenzivno, ki ne odraža realnega stanja, vendar gre za standardno meritev. Bolj razumno in realno oceno stroškov porabe goriva je mogoče pridobiti, če iz tehničnih listov vzamete podatke o porabi goriva VDI 60 in predpostavljate, da viličar deluje v povprečju le 60% časa, ali 4,8 ure na dan.

Na sledeči način si lahko tudi sami izračunate skupne stroške goriva:

  1. Vzemite oceno porabe goriva VDI 60 iz tehničnega lista pomnožite s stroškom goriva na liter dizelskega goriva (ali na kg za plin)
  2. Ocenite povprečno dnevno rabo viličarja (npr. 60% od 8-urne izmene = 4,8)
  3. Pomnožite s številom izmen na leto (npr. 260)
  4. Pomnožite s številom let vaše najemne pogodbe za viličarja (npr. 5)

 

Spodnji grafikon prikazuje 5 najbolj znanih proizvajalcev viličarjev. Podatki o porabi goriva so pridobljeni iz proizvajalčevih tehničnih listov za 2-tonski plinski viličar.

Na zgornji fotografiji je primerjava porabe goriva (Plin = kg/uro in dizel = l/uro) med Mitsubishijevim viličarjem in štirimi drugimi proizvajalci.

 

POMEMBNO
  • Podatki tehničnih listov proizvajalcev viličarjev jasno prikazujejo, da trenutno obstaja velika razlika med porabo goriva proizvajalcev. Če viličar potrebujete za krajše ali daljše obdobje za zmerno intenzivno uporabo, lahko gorivo predstavlja velik del stroškov – še posebej, ko na izbiro viličarja vpliva cena. 
  • Številke, ki so bile izračunane za 5 letno obdobje, kažejo, da lahko z optimalno izbranim viličarjem prihranite približno 12.000€ goriva v primerjavi z najslabše ocenjenim viličarjev – glede na trenutne cen goriv, ki bodo v prihodnosti zagotovo naraščale.
  • S pomočjo podane formule o porabi goriva ocenite rabo vašega viličarja (upoštevajte intenziteto vaše povprečne rabe viličarja). Primerjajte porabo goriva vašega viličarja z energetsko učinkovitejšimi alternativami.
  • Pri izbiri dizelskega ali plinskega viličarja preverite njegove podatke o porabi goriva in se pogovorite o njih s trgovci.
  • Povprašajte trgovce za ponudbo električnega viličarja. Morda boste presenečeni.

 

 

Vas zanima nakup, najem ali servisiranje viličarja?

Pošljite nam povpraševanje

Zastopamo blagovne znamke

© 2017 - 2022 Seevil d.o.o., vse pravice pridržane. | Piškotki